چطور نوزاد خود را حمام کنیم؟ مادران زیادی هستند که تجربهای از فرایند شستشوی فرزند خود در ابتدای تولد ندارد. انجام این کار اصلا پیچیده نیست. تنها باید وسایل مورد نیاز را آماده کرده و برخی نکات را رعایت کنید. ۲ روش برای حمامکردن نوزاد وجود دارد. این روشها بههمراه وسایل لازم و نکاتی که قبل، بعد و هنگام شستشو باید رعایت شود در این متن جمعآوری شده است. آنچه برای انجام اصولی و مرحلهبهمرحله این امر مورد نیاز است را در اینجا اختیارتان قرار دادهایم.
وسایل مورد نیاز برای حمامکردن نوزاد
پوست و سیستم ایمنی بدن نوزادان بسیار حساس و ضعیف است. به همین دلیل، باید وسایل و شرایط خاصی را برای حمامکردن آنها در نظر گرفت. اولین مرحله برای پاسخ به پرسش چطور نوزاد خود را حمام کنیم، این است که وسایل مورد نیاز را تهیه کنید. اصلیترین تجهیزات عبارتاند از:
- حوله
- لباس تمیز
- اسفنج کوچک
- پوشک تمیز
- کرم مرطوبکننده مخصوص نوزاد
تهیه یک لگن نسبتا بزرگ نیز میتواند به شما در انجام راحتتر این فرایند کمک کند. یک اتاق را بهاندازه کافی گرم نگه دارید. پساز اتمام فرایند شستشوی نوزاد، اجازه دهید چند ساعتی نوزادتان در این اتاق قرار بگیرد. دمای محیط را براساس فصلهای سال و دمای سایر بخشهای خانه تنظیم کنید.
روش عادی حمامکردن نوزاد
پساز آمادهسازی وسایل مورد نیاز حالا چطور نوزاد خود را حمام کنیم؟ انجام مراحل شستشوی نوزاد بسیار ساده است. با حفظ آرامش و کمکگرفتن از یک نفر دیگر، به آسانی میتوانید این مراحل را انجام دهید. از فردی کمک بگیرید که در این زمینه تجربه کافی دارد و میتواند علاوهبر کمک، به شما آموزش نیز بدهد.
- لگن را به ارتفاع 8 تا 10 سانتیمتر با آب ولرم پر کنید. اگر به دماسنج دسترسی دارید، دمای آب را روی 37درجه تنظیم کنید.
- با چند دقیقه بازگذاشتن آبگرم، اجازه دهید حمام گرم شود.
- کودک را بهحالتی در دامان خود بگیرید که نلغزد.
- برای شستشوی صورت نوزاد از پنبه استفاده کنید. ابتدا اطراف چشمها، سپس بقیه قسمتها را شستشو دهید.
- بدن نوزاد را بهوسیله اسفنج یا پنبه مرطوب و تمیز کنید.
- با استفاده از کاسه یا یک لگن کوچک روی بدن نوزاد آب بریزید.
- بازو، سر و شانههای نوزاد را با دست بهگونهای بگیرید که نلغزد. کودک را درون لگن پر از آب نگه دارید و او را بشویید. برای انجام این مرحله میتوانید از اسفنج استفاده کنید.
- نوزاد را از حمام خارج کنید و بهوسیله حوله، بدن او را کاملا خشک کنید.
به همین سادگی مراحل شستشوی کودک در حمام به پایان رسید. پساز اینکه بدن نوزاد بهطور کامل خشک شد، میتوانید از کرم مرطوبکننده پوست مخصوص کودک استفاده کنید. استفاده از این محصول بیشتر برای کودکانی است که دارای پوست خشک یا حساس هستند. چطور کودک خود را حمام کنیم بدون اینکه به حمام برویم؟ اگر انجام مراحل ذکر شده برای شما دشوار است، روش دیگری برای شستشوی دلبندتان معرفی میکنیم.
شستن نوزاد بدون حمامکردن
برخی اوقات ممکن است بنابر دلایلی، حوصله شستشوی کامل بدن نوزادتان را نداشته باشید. تا زمان فرارسیدن زمان حمامکردن بعدی، چطور بدن نوزاد خود را تمیز کنیم؟ میتوانید با استفاده از یکپارچه نمدار بدن دلبندتان را تمیز کنید. برای انجام این کار باید مراحل را بهآرامی و با رعایت نکات لازم انجام دهید.
- کاسه بزرگ حاوی آبگرم، حوله، پوشک و لباس تمیز و مقداری پنبه تهیه کنید. اگر به پنبه دسترسی ندارید، میتوانید از یک اسفنج مناسب برای شستشوی بدن نوزاد استفاده کنید.
- یک لباس نازک تن نوزاد کنید. او را روی یک پوشک تمیز قرار دهید و در حوله بپیچید.
- یکتکه پنبه را مرطوب کنید. از قسمت کنار بینی شروع به تمیزکردن چشم کنید. برای تمیزکردن چشم دیگر، پنبه قبلی را دور بیندازید و از تکه جدیدی استفاده کنید.
- با استفاده از تکه پنبه جدید لاله گوش را تمیز کنید. درون گوش کودک نیازی به تمیزکردن توسط پنبه، گوشپاکن یا هر چیز خارجی دیگری ندارد.
- تمیزکردن صورت گردن و بدن نوزاد از حساسیت کمتری برخوردار است. برای هر قسمت، پنبه جدیدی بردارید و شروع به تمیزکردن کنید.
- شستشوی پایینتنه را با دقت بیشتری انجام دهید. بهتر است از چندتکه پنبه استفاده کنید.
- تمیزکردن لابهلای چینهای بدن نوزاد را فراموش نکنید.
در آخرین مرحله، با استفاده از یک حوله تمیز بدن کودک را بهآرامی و بهطور کامل خشک کنید. پوشک جدیدی به نوزاد ببندید و لباسهای تمیز را تن او کنید. با استفاده از این روش، ترسی برای لغزیدن نوزاد هنگام شستشوی کامل نخواهید داشت. از این روش در فاصله میان 2 حمامکردن یا پیشاز فرارسیدن زمان حمامکردن میتوانید استفاده کنید.
بهترین زمان برای حمامکردن نوزاد
در چه زمانی و چطور نوزاد خود را حمام کنیم؟ هریک از روشهای حمامکردن برای زمانی خاص مناسب است. با توجه به فصلهای سال، بازههای زمانی میان 2 شستشو تغییر میکند. برخی مواقع برای انجام این کار مناسبتر است و در برخی مواقع از انجام آن باید خودداری کنید.
- زمانی را انتخاب کنید که وقت کافی برای حمامکردن نوزاد داشته باشید. بهعبارتی، نباید کودک را با عجله بشویید.
- نوزاد باید بهاندازه کافی استراحت کرده باشد.
- هنگام گرسنگی یا کسلی نوزاد از حمامکردن او پرهیز کنید.
- بلافاصله پساز شیردهی نوزاد را به حمام نبرید. اجازه دهید شیر او هضم شود.
- برای شستشوی نوزاد چیزی به آب اضافه نکنید.
برای اینکه پاسخ کاملی به پرسش در چه زمانی و چطور نوزاد خود را حمام کنیم، بدهیم بهتر است هنگامیکه خودتان قصد حمام دارید، نوزادتان را نیز بشویید. زمانی این کار را انجام دهید که فردی غیر از او و شما نیز در منزل باشد تا بتواند از او مراقبت کند تا شما نیز شستشوی بدن خود را کامل انجام دهید.
نکات مهم استحمام نوزاد
هنگام استفاده از 2 روش ، رعایت برخی نکات نیز کمک زیادی به شما میکند. این نکات باعث مراقبت از کودک شما و عدم آسیبدیدگی او هنگام حمامکردن میشود. مهمترین نکاتی که هنگام انجام این کار باید رعایت کنید، عبارتاند از:
- هرگز از صابون برای کودکان کمتر از یک ماه استفاده نکنید. تا یک ماه پساز تولد نوزاد، بدن او با آب خالی کاملا تمیز میشود. پساز یکماهگی نیز میتوانید از شویندههای مخصوص پوست و موی نوزاد و کودک استفاده کنید.
- دقت کنید که شویندههای مورداستفاده فاقد مواد الکی، رنگ مصنوعی و عطر باشند.
- نوزادان مانند افراد بزرگسال نیازی به هر روز حمامکردن ندارند. شستشوی نوزاد بهاندازه 2 یا 3 مرتبه در هفته کافی است.
- هنگام آمادهسازی حمام برای شستشوی کودک، دما و بخار حمام بهاندازهای باشد که کودک دچار سختی در نفسکشیدن نشود.
- پیشاز حمام نوزاد را ماساژ دهید. میتوانید از روغن ماساژ یا لوسیون برای این کار استفاده کنید.
- هنگام شستشوی نوزاد با او صحبت کنید. در این صورت، نوزاد شما احساس آرامش بیشتری خواهد داشت.
- برای مدتزمان طولانی نوزادتان را در حمام قرار ندهید.
- نوزادتان را روی زمین نگذارید. در طول حمام او را در دامان خود بگذارید.
- نوزاد را برای لحظهای تنها در حمام نگذارید. اگر مجبور هستید حمام را ترک کنید، نوزاد را در حولهای گرم بپیچید و همراه خود ببرید.
این نکات برای پاسخ به پرسش پیچیدهتری است که چطور نوزاد خود را حمام کنیم که دچار هیچگونه آسیبدیدگی نشود؟ اکنون علاوهبر فرزند خود، اگر کسی از شما بپرسد چطور نوزاد خود را حمام کنیم، بهسادگی میتوانید به او کمک کنید. پساز این که فرزند شما به 2 ماهگی برسد، فرایند شستشو نیز برای شما آسانتر خواهد شد.
جمعبندی
داشتن نوزاد شرایط دشواری است که شیرینیهای زیادی بههمراه دارد. اطلاعاتی که در مورد چطور نوزاد خود را حمام کنیم گفته شد، به شما در طی این دوران کمک خواهد کرد.اگر نوزاد شما دارای شرایط ویژه است حتما قبل از حمام با پزشک مشورت کنید.