استرس دوران بارداری یکی از دغدغههایی است که اکثر مادران با آن درگیر میشوند. زیرا بخش زیادی از احساسات زنان در زمان حاملگی دچار تغییر خواهد شد.
بزرگترین دلیل این استرس، مربوط به تغییرات گستردهای است که در بدن مادر بهوجود میآید. در واقع این یک امر طبیعی است که بهخاطر شرایط فیزیکی و هورمونها، بدن زنان با استرس درگیر شود.
ازاینرو سوال اینجاست که چگونه میتوان با این شرایط مقابله کرد؟ آیا راهکاری وجود دارد که بدون مراجعه به پزشک بتوان با این مشکل روبهرو شد؟
برای پاسخ به این سوالات در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با جزئیات رفع استرس و روشهای جلوگیری از بروز این مشکل در دوران بارداری آشنا کنیم.
کدام دسته از زنان در معرض استرس بارداری قرار دارند؟
معمولا خانمهایی که دچار بارداری غیرمنتظره میشوند و برای آن آمادگی ندارند، در حین دوران حاملگی با مشکلات مربوط به استرس دستوپنجه نرم خواهند کرد.
از طرف دیگر زنانی که هیچ تجربهای از بارداری ندارند، احتمال اینکه در حاملگی اول خود به استرس دچار شوند بسیار زیاد است. چراکه آنها نسبت به تغییرات ژنتیکی و دردهای مربوط به آن دچار نگرانی میشوند.
استرس دوران بارداری چه نشانههایی دارد؟
پیش از آنکه به بررسی روشهای جلوگیری از ایجاد استرس در دوران بارداری بپردازیم، ابتدا بهتر است به این سوال مهم پاسخ دهیم که مادرها چه زمانی میتوانند متوجه شوند که دچار استرس شدهاند؟ باید بگوییم که بزرگترین نشانههای استرس در این دوره، شامل مواردی است که در لیست پایین آوردهایم:
- سر دردهای مکرر
- احساس درد در ناحیه کمر
- عدم داشتن تمرکز
- دندانقروچه
- داشتن احساس خستگی مداوم و بیشازحد
- کاهش اشتها
- پرخوری (این موضوع با توجه به شرایط روحی مادران تعیین میشود)
- ایجاد مشکل در خوابیدن
- ترجیحدادن تنهایی نسبت به بودن پیش دیگران
- داشتن احساس ناراحتی و درد در ناحیه شکم
آیا استرس دوران بارداری روی سلامت جنین تاثیر میگذارد؟
زنانی که در دوره بارداری خود، استرس زیادی را متحمل میشوند و برای درمان آن اقدامی نمیکنند، متاسفانه ممکن است با عوارضی که در ادامه آوردهایم، مواجه شوند:
- استرس میتواند باعث سقط جنین شود.
- مادرانی که استرس زیادی را تحمل میکنند، ممکن است نوزادشان رشد کافی نداشته باشد.
- نوزادی که با وزن کم بهدنیا میآید، احتمالا در شکم مادری که استرس داشته، پرورش پیدا کرده است.
زنانی که دچار زایمان زودرس میشوند، بهاحتمال زیاد با استرس دوران بارداری درگیر بودهاند.
معرفی راه های جلوگیری از استرس در دوران بارداری
حال که شما را با نشانههای استرس در دوران بارداری و عوارضی که بهدنبال دارد آشنا کردیم، نوبت به بررسی روشهایی میرسد که جهت جلوگیری از بروز این احساسات توصیه شدهاند.
برای جلوگیری از بروز استرس با دیگران صحبت کنید!
یکی از بهترین روشهایی که معمولا نتایج فوقالعادهای در پی دارد، صحبتکردن با دیگران است. چون همانطور که اشاره کردیم، یکی از نشانههای این عارضه، میل به تنهایی و دوری از بقیه است.
پس برای پیشگیری از بروز استرس، پیشنهاد ما این است که ساعاتی را به وقتگذراندن و صحبتکردن با اقوام و دوستان اختصاص دهید. البته مراجعه به یک مشاور، میتواند نتایج بهتری را در پی داشته باشد.
از تکنیکهای تنآرامی و مدیتیشن استفاده کنید!
امکان ندارد که بهدنبال راه های جلوگیری از استرس دوران بارداری باشید و با تکنیکهای تنآرامی و مدیتیشن مواجه نشوید. در واقع اضافهکردن این روشها به سبک زندگی، باعث تخلیه اسپاسم و انرژیهای منفی از بدن مادر میشود.
به همین علت بهترین کار این است که در طول روز، ساکتترین زمان را برای تنآرامی و گوشدادن به موسیقیهای آرامشبخش اختصاص دهید. انجام مداوم این کارها موجب میشود که انرژیهای منفی روی یکدیگر انبار نشوند.
در کارهای مختلف مشارکت کنید!
یکی دیگر از راهکارهایی که میتواند به جلوگیری از بروز استرس در زنان باردار کمک کند، مشارکتکردن آنها در کارهایی بوده که در حد تواناییشان است. البته این نکته را در نظر بگیرید که مادران در این زمان، تحت هیچ شرایطی نباید اقدام به انجام کارهای سنگین و پر فشار کنند.
در دوران بارداری، مراقب تغذیه خود باشید!
تغذیه از مهمترین راه های جلوگیری از استرس دوران بارداری شناخته میشود. بهطوری که تجربه بسیاری از مادران اثبات کرده که وقتی رژیم غذایی آنها در دوران بارداری سالم بوده و در هر زمان توانایی دسترسی به خوراکیها مغذی را داشتهاند، بروز استرس در حالات روحیشان کمتر دیده شده است.
در دوران بارداری، ورزشکردن را فراموش نکنید!
اضافهکردن ورزش به سبک زندگی نه تنها در زنان باردار مزیتهای زیادی بهدنبال دارد، بلکه همه افراد با انجام حرکات ورزشی میتوانند شاهد تغییرات گستردهای در روحیه و سلامتی خود باشند.
ازاینرو اگر در دوران بارداری هستید، پیشنهاد ما این است که در کلاسهای یوگا ثبتنام کنید و با انجام حرکات کششی، علاوهبر سلامت جسم، به بهبود شرایط روحیتان نیز مشغول شوید.
زمان زیادی را به استراحتکردن اختصاص دهید!
یکی از مهمترین دلایلی که موجب بروز استرس دوران بارداری میشود، کمبود خواب و استراحت است. به همین علت اگر قصد جلوگیری از ابتلا به این عارضه را دارید، حتما شرایطی را در خانه فراهم کنید که بخش قابل توجهی از روزتان، صرف استراحت و تامین خواب شود.
برنامه کاری خود را سبک کنید!
اگر در دسته خانمهای شاغل قرار دارید، تحت هیچ شرایطی حاضر به پذیرش استرسهای مربوط به کار نشوید و پروژههای سنگین یا مشتریهای خیلی مهم را تقبل نکنید.
علت این است که بهدست آوردن رضایت مشتری و کارفرما حتی بدون در نظرگرفتن بارداری، بهاندازه کافی استرسزا است و مسئولیت دارد. حال تصور کنید که تمام احساسات گفتهشده، بهدلیل دوران حاملگی دوچندان شوند. در این حالت کاملا طبیعی است که نشانههای استرس در روحیه زنان دیده شود.
جمعبندی
استرس دوران بارداری از جمله عارضههایی است که زنان زیادی را به خود درگیر میکند. زیرا خانمها در این دوره با تغییرات گستردهای روبهرو میشوند و مجبور هستند تا شرایط محیطی و سبک زندگیشان را عوض کنند تا بتوانند مراقب فرزند خود باشند.
در این راستا بهترین توصیهها برای پیشگیری از بروز استرس در زنان باردار داشتن استراحت کافی، دنبالکردن رژیم غذایی سالم، ورزشکردن، دوربودن از کار، مشارکتکردن با بقیه، انجام تنآرامی و مدیتیشن و صحبت با مشاور یا دیگران است که در این مقاله به معرفی و بررسی هر یک از موارد گفتهشده، پرداختیم.