آمادگی قبل بارداری و برنامه ریزی برای آن میتواند یکی از هیجانانگیزترین بخشهای زندگی شما باشد و در عین حال به خاطر نکات فراوانی که دارد شما را تا حدی گیج کند. یک پزشک خوب میتواند برای شروع این سفر حساس و افزایش اعتماد به نفس به شما کمک کند. این مراحل شامل مشاوره قبل از بارداری تا اصلاح سبک زندگی است و انجام آنها به نحو صحیح میتواند خطرات را از خود و کودکتان دور کند. به همین خاطر در این نوشتار قصد داریم تا شما را با این نکات بیشتر آشنا کنیم.
مشاوره برای آمادگی قبل بارداری
هنگامی که قصد بچه دار شدن دارید، نیاز است که یک قرار ملاقات با پزشک یا ماما داشته باشید. حتی اگر قبل از این هم تجربه حاملگی داشته اید، پزشک یا ماما میتواند سلامت شما را بررسی کرده و خطرات را ارزیابی کند. بهترین کار این است که سه ماه پیش از شروع تلاش برای بارداری این مشاوره انجام شود. طی این مشاوره موارد زیر بررسی خواهد شد:
وضعیت سلامتی مادر
در مورد هر گونه بیماری مزمن مانند صرع، دیابت، فشار خون بالا، کمخونی، انواع آلرژی و … به پزشک خود اطلاع دهید. کنترل این بیماریها قبل از اقدام به بارداری بسیار مهم است. همچنین بایستی در مورد داروهای فعلی و جراحیها و بارداریهای گذشته خود نیز اطلاع دهید.
سابقه پزشکی خانوادگی
اگر کسی در خانواده شما دچار فشار خون بالا، نقایص مادرزادی، ناتوانی ذهنی، دیابت یا سایر اختلالات سلامتی است این موضوع را در مشاوره آمادگی قبل بارداری مطرح کنید.
ژنتیک
اختلالهای ژنتیکی زیادی هستند که میتوانند به شکل ارثی انتقال پیدا کنند. از جمله آنها میتوان به کمخونی سلولهای داسیشکل و بیماری تایساکس و فیبروز اشاره کرد. ژنهایی که باعث بروز برخی اختلالات ژنتیکی میشوند را میتوان با آزمایش خون قبل از بارداری شناسایی کرد.
وضعیت واکسن
یکی از موارد آمادگی قبل بارداری، وضعیت واکسن است. از جمله آنها میتوان به واکسن سرخچه و آبله مرغان اشاره کرد. تزریق این واکسنها طی دوران بارداری بیخطر نیست و ابتلا به این بیماریها در بارداری میتواند باعث سقط جنین یا نقص مادرزادی شوند.
قرار گرفتن در معرض ویروس
هر گونه تماس احتمالی با ویروسهای زیکا یا کووید-19 را بایستی به پزشک اطلاع داد. به این خاطر که داشتن هر یک از این ویروسها در زمان بارداری میتواند خطرات جدی برای سلامتی مادر و جنین ایجاد کند.
چکاپ قبل از بارداری
به عنوان بخشی از آمادگی قبل بارداری ممکن است پزشک از شما بخواهد که آزمایشهای زیر را انجام دهید:
- آزمایش خون برای بررسی گروه خونی شما و اطمینان از عدم ابتلا به عفونتهای مقاربتی.
- معاینه لگن برای بررسی سلامت اندامهای لگنی شامل واژن، دهانه رحم، رحم و تخمدان.
- پاپ اسمیر برای بررسی سرطان با نمونه برداری از سلولهای دهانه رحم.
- معاینات فیزیکی برای ارزیابی وزن، فشار خون، نبض، دمای بدن و تعداد تنفس.
چگونه بدن خود را برای باردار شدن آماده کنیم؟
برای آمادگی قبل بارداری کارهایی وجود دارد که بایستی به آنها توجه داشته باشید. از جمله:
اجتناب از نوشیدن الکل
نوشیدن الکل میتواند روی باروری شما تاثیر بگذارد. الکل میتواند سطح هورمون، قاعدگی و تخمک گذاری شما را تحت تاثیر خود قرار دهد. از سویی دیگر نوشیدنیهای الکلی در دوران بارداری میتواند منجر به مشکلات جدی برای کودک، زایمان زودرس و اختلالات رشد شود.
رژیم غذایی سالم
داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل قبل و حین بارداری نه تنها میتواند برای سلامت کلی بدن شما مفید باشد بلکه برای تغذیه جنین نیز ضروری است. مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم چرب و پروتئینهای بدون چربی گزینه های خوبی برای داشتن یک رژیم غذایی سالم است. همچنین لازم است از غذاهایی که فرآوری شده و چرب هستند نیز خودداری کنید. مصرف کافئین خود را به یک تا دو فنجان قهوه در روز کاهش دهید.
خودداری از قرار گرفتن در معرض مواد مضر
زنان باردار بایستی از قرار گرفتن در معرض مواد سمی و شیمیایی (مانند سرب و آفتکشها) و اشعه (مانند اشعه ایکس) خودداری کنند. قرار گرفتن در معرض سطوح بالای برخی از انواع پرتوها و برخی از مواد شیمیایی و سمی میتواند روی رشد جنین تاثیر منفی بگذارد.
ترک سیگار و قلیان
بررسیها نشان داده است که نوزادانی که از مادران سیگاری متولد میشوند، معمولا زودتر از موعد به دنیا میآیند و وزن کمتری هم حین تولد دارند. همچنین احتمال مرگ ناشی از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در مادرانی که سیگار میکشند بیشتر است.
ورزش منظم و کنترل وزن
ورزش منظم و کنترل وزن یکی از مهمترین مسائل در آمادگی قبل بارداری است. زنانی که اضافه وزن دارند ممکن است مشکلاتی همچون فشار خون بالا و دیابت را تجربه کنند. از سویی دیگر زنانی که وزن کمی دارند هم ممکن است نوزادانی با وزن کم به دنیا آورند.
مصرف ویتامین
مصرف ویتامین در دوران بارداری میتواند به کاهش خطرات ناشی از نقایص مادرزادی مغز و نخاع تا حد زیادی کمک کند. میتوانید این کار را با مصرف روزانه اسید فولیک 400 میکروگرمی شروع کنید.
اجتناب از غذاها یا محیط های عفونتزا
از خوردن گوشت و تخم مرغ نیمپز خودداری کنید. همچنین هر گونه تماس یا قرار گرفتن در معرض مدفوع حیوانات و بستر گربه که میتواند حاوی انگل یا ویروسهای مضر باشد ممنون است. سعی کنید که دستهای خود را مرتبا بشویید و از تماس با افراد بیماری نیز خودداری کنید.
سخن پایانی
آمادگی قبل بارداری یکی از بخشهای مهم برای فرایند بچهدار شدن است و کارهایی که در این زمان انجام میشود تاثیرات بسیاری روی سلامت جنین و مادر خواهد داشت. در کنار تمام مراقبتهایی که انجام میدهید پیشنهاد میکنیم که خاطرات این روزهای خود را هم ثبت کنید. آتلیه کودک لیماژ یکی از این مراکز است که به کمک آن میتوانید عکسهای زیبا و خاطره انگیزی از دوران بارداری خود ثبت کرده و آنها را به یادگار داشته باشید.
هرگونه پیشنهاد پزشکی در این مطلب صرفا جهت آشنایی بوده و قبل از هر اقدامی در مورد رژیم غذایی و داروهای مورد نیاز میبایست با پزشک خود مشورت کنید